Marie-Renée Hofland is student is een 21-jarige student aan de Hogeschool van Utrecht. Zij schreef een artikel over drones voor haar studie Communicatiemanagement. Het gaat over hoe drones de Zuid-Afrikaanse neushoorns redden:.

In 2014 werden er 1.215 neushoorns in Zuid-Afrika door stropers afgeschoten en van hun hoorns ontdaan. Wereldwijd zijn er nu nog minder dan 30.000 neushoorns over. De grootste motivatie voor de stropers is het geld. Voor een hoorn kun je 60.000 euro per kilo krijgen, één hoorn is ongeveer 3 kilo. Met een drone (onbemand vliegtuigje) kunnen stropers sneller worden opgespoord en gestopt. Studenten aan de TU Delft ontwikkelde een drone die zo gebruiksvriendelijk is dat de rangers hem zelf kunnen besturen.

Initiatief studenten

Tim Deurvorst en Wichert Kooloos, studenten werktuigbouwkunde met afstudeerrichting Lucht-en Ruimtevaart aan de TU Delft, zijn voor hun minor naar Zuid-Afrika geweest om met behulp van drones neushoornstropers te bestrijden. Via het internet stuitten zij op de ShadowView Foundation, een organisatie die drones inzet voor humanitaire projecten en milieubescherming. In Zuid-Afrika zijn al eerder verschillende projecten opgezet om de neushoornstropers te bestrijden. Hierbij werd gebruik gemaakt van Gixstream Go’s, dat zijn kleine, op afstand bestuurbare vliegtuigjes met camera’s eronder. De ShadowView Foundation was op zoek naar andere technologische mogelijkheden, die de studenten uit Delft uiteindelijk samen met mensen van de organisatie hebben ontwikkeld. De studenten hebben in Zuid-Afrika een prototype in elkaar gezet voor het project met de naam ‘’Project Dragonflye’’.

Situatie ter plekke

Het voordeel van een drone is dat je de hele situatie veel beter inschat. Als je van een afstand ziet waar een stropers zitten, kun je ze beter benaderen. Zo is het veel minder gevaarlijk om ze te benaderen. De drone heeft een heel klein lampje, die vrijwel niet te zien is voor stropers en het geluid van een drone klinkt als een zwerm bijen wat je alleen hoort als de drone dicht in de buurt is. Het is dus moeilijk voor de stropers om zo’n drone te signaleren. Er zit een infrarood camera op, deze ziet warmtebeelden, zowel dieren als mensen. Een bush is enorm dicht begroeid, je ziet niet verder dan 5 meter voor je of achter je en zo’n apparaat maakt de hele situatie een stuk overzichtelijker. Maar stropers zijn ook niet stom, die weten ook dat als er in een bepaald gebied drones gebruikt worden, ze daar niet moeten komen. Als er overal drones gebruikt worden gaan ze misschien ooit op zoek naar andere manieren, maar de stropers komen in ieder geval minder snel. Het is dus met name een stuk bestrijding.

Eisen die aan de drone worden gesteld

Welke functies zijn van belang voor een drone die ingezet wordt om neushoornstropers op te sporen?

  • Het moet de ranger helpen om een overzicht te creëren van de situatie;
  • Ongeveer op een hoogte van 60/70 meter kunnen vliegen;
  • Beschikken over een infrarood camera om warmtebeelden te kunnen zien en zo mensen van dieren te kunnen onderscheiden.
marie-renee-hofland-student-hogeschool-utrecht-communicatiemanagement-drone-bouwen-2016marie-renee-hofland-student-hogeschool-utrecht-communicatiemanagement-drone-bouwen-2016Welke verbeteringen hebben de studenten uit Delft hiervoor aangebracht?
  • De drone vliegt rond GPS-punten en hij wordt met de laptop bestuurd. Er komt bijna geen afstandsbediening meer aan te pas.
  • De drone stijgt automatisch op en landt automatisch.
  • De drone heeft geen landingsbaan nodig en kan daarom recht omhoog opstijgen en landen.
  • De drone kan ergens blijven hangen op het moment dat je iets ziet.
  • De drone kan ongeveer 50 minuten vliegen met een bereik van ongeveer 10 km.
  • De drone moet eenvoudig kunnen worden bediend.

Rangers in opleiding

De studenten hebben de rangers in Zuid-Afrika in drie dagen een drone-educatie programma gegeven om het apparaat zelf te kunnen gebruiken. De drone wordt volledig met de laptop bestuurd, waardoor er bijna geen afstandsbediening meer aan te pas komt. De rangers hebben weinig tot geen ervaring met het besturen van (onbemande) vliegtuigen. Hoe dit in zijn werk ging was als volgt: De studenten zitten ‘s avonds met volle maan met de rangers in het Krugerpark wanneer er een alarm van een hek afgaat, omdat stropers er onderdoor komen. De stropers komen meestal met volle maan, omdat je dan veel beter ziet. De studenten vertrouwden op de honden van de rangers want je ziet maar een paar meter in het hoge gras. De middelen waren daar dus nog beperkt. Maar met behulp van een drone met GPS-coördinatie kun je dan naar de juiste plek toe vliegen. Live op het scherm via de laptop zag je de infrarood beelden. Zodra er een wit streepje in beeld verschijnt, weet je dat zich daar een dier of een mens bevindt. Als je daar dichterbij komt, kun je de stropers van dieren onderscheiden. De rangers kunnen ervoor kiezen om er zelf op af te gaan als het dichtbij is, of ze spelen het door aan andere rangers. De volgende stap is de stroper proberen te arresteren. marie-renee-hofland-drone-student-hogeschool-utrecht-communicatiemanagement-shadowview-demonstratie-2016marie-renee-hofland-drone-student-hogeschool-utrecht-communicatiemanagement-shadowview-demonstratie-2016

Arrestaties

De antistroperij eenheid gaat er zelf op af. Meestal zijn de stropers sterk bewapend, met een AK (aanvalsgeweer) en neushoorngeweer waarmee ze op de neushoorns stropen. Daarnaast zijn ze vaak in het bezit van een zaag om de hoorns eraf te zagen. Dit zorgt vaak voor een soort oorlog tussen de rangers en stropers. Het probleem is, dat de stropers vaak niet op heterdaad betrapt worden, dat betekent met de hoorns in hun bezit. Als dat het geval is, komen ze er na arrestatie met een relatief kleine borgsom vanaf en staan ze binnen een dag weer buiten. Dat zorgt voor flinke onenigheid tussen de overheid en rangers. De rangers hebben het liefst dat ze strenger aangepakt worden, anders zijn ze binnen no-time opnieuw aan het stropen. Wanneer ze wél op heterdaad betrapt worden, volgt er een proces en komen ze langdurig vast te zitten. Als de rangers oog in oog staan met de stropers en de rangers zich in een levensbedreigende situatie bevinden, aarzelen ze niet om te schieten en soms met dodelijke afloop.

Waarom wordt er zo op de hoorns van neushoorns geaasd?

Door de groeiende welvaart in Azië kunnen steeds meer mensen statusverhogende ’luxe’ producten van bedreigende dieren kopen, zoals ivoren beeldjes en neushoornwijn. Er wordt gespeculeerd dat met de opbrengst van de hoorns terrorisme wordt betaald. In Azië, China en Vietnam geloven ze dat het spul wat in de hoorns zit een medicinale werking heeft. Het zou zogenaamd kanker genezen maar ook als anti-kater middel gebruikt worden. Dit klopt niet, want het is hetzelfde spul als wat in je nagels zit. Maar de hoorns leveren dus enorm veel geld op. Een hoorn van een neushoorn wordt voor €60.000 per kilo verkocht. 1 hoorn is ongeveer 3 kilo.

Financiering van de drones

Het Krugerpark ligt in het Noordoosten van Zuid-Afrika, daarnaast liggen privéparken waarin zich resorts bevinden. Het hele gebied is een en al natuurpark, dat bestaat dus uit privéparken en het Krugerpark zelf. Het Krugerpark is van de overheid, de privéparken zelf hebben daarom iets meer geld dan het Krugerpark. Maar over het algemeen hebben ook de privéparken niet zo veel geld tot hun beschikking. Gelukkig zijn er non-profit organisaties die door donaties het geld bijeen brengen om drones in te kunnen zetten in onder andere Afrika. Zo houdt het Wereld Natuur Fonds zich als natuurbeschermer ook bezig met de inzet van drones. Dit wordt gefinancierd door mensen die hun foto op de drone zetten voor €15. Daarnaast werkt het Wereld Natuurfonds in Afrika aan nieuwe leefgebieden en uitbreiding van bestaande, om de neushoorns te beschermen. Neushoorns worden, wanneer dat nodig is, met vrachtwagens en helikopters verhuisd naar gebieden waar ze veilig zijn of meer ruimte en voedsel hebben om in aantal te groeien.

Shadowview Foundation

De Shadowview Foundation biedt extra hulp aan organisaties die wilde dieren en mensen helpen, in de vorm van onbemande vliegtuigen en technologische oplossingen. Vooral voor humanitaire projecten en milieubescherming. De Shadowview Foundation wordt volledig gefinancierd door donaties. Meestal worden de drones dan ook geschonken aan de rangers van een park. Soms komt het voor dat ze zelf drones afnemen. De stichting is speciaal opgericht voor dit soort vernieuwende technieken. Ze zijn ooit begonnen met drones, nu zijn ze ook verder aan het kijken. Bijvoorbeeld naar wat ze de rangers kunnen meegeven, waardoor zij beter kunnen bepalen waar de hotspots zijn waar stropers zich bevinden. Zo geven ze de rangers drones mee met GPS, zodat ze alles kunnen vastleggen. Al die informatie wordt geanalyseerd. Aan de hand van die info kunnen ze bepaalde hotspots aanwijzen en die omringen met allerlei sensoren, bewegingssensoren en cameravallen. Dan trainen ze de rangers om achter de neushoorn-stropers aan te gaan, bewapend met een drone.

Resultaat door inzet drones

Helaas gaat het nog steeds heel slecht wat betreft de situatie in Afrika, dat geldt natuurlijk ook voor olifanten en andere bedreigde diersoorten. De handel neemt niet af op dit moment, dus de vraag blijft groot, waardoor er nog steeds meer dan 1000 neushoorns per jaar worden afgeslacht. In de reservaten waar de Shadowview Foundation werkt is het aantal heel veel afgenomen. Het grotere probleem, in China bijvoorbeeld moet de vraag afnemen, maar dat gaat alleen maar door onderwijs of door het vergoed te verbieden en dan een goede handhaving verzorgen. In Afrika is veel corruptie, dus voordat daar de handhaving op orde is, gaan er generaties overheen. Je moet op zo veel fronten iets doen. Je moet mensen lokaal iets bieden om op een andere manier hun geld te verdienen. Shadowview specialiseert zich in de reservaten zelf, om die beter te beschermen. Door: Marie-Renée Hofland, 21 jaar, student aan de Hogeschool van Utrecht (Communicatiemanagement)

Plaats een reactie